Backstage extra

Juss ki, hozd be - Magyar szereplők az európai piacon

A belépés díjtalan, de előzetes regisztráció szükséges a backstage@csehtamasprogram.hu email-címen.


JÚNIUS 22-23. CSÜTÖRTÖK-PÉNTEK
Helyszín: A38 Hajó

Hogyan érhetnek el sikereket magyar produkciók külföldön? Hogyan kapcsolódhatnak be a magyarországi klubok nemzetközi koncertek szervezésébe? A Cseh Tamás Program és a Majdnem Híres Rocksuli kétnapos találkozóján neves külföldi szakemberek osztják meg tapasztalataikat.


1. NAP: ZENEKAROK, FESZTIVÁLOK

10:00–10:30 Boross Zoltán – A Cseh Tamás Programról
10:30–11:15 Náray Márton – Cseh Zenei Exportiroda, Nouvelle Prague
11:30–12:15 Ruud Berends – Eurosonic, Hollandia
12:35–13:15 Virgo Sillamaa – Music Estonia, Észtország
13:30–14:15 Tomek Nowakowski – TBA Music, Lengyelország

2. NAP: KLUBOK

10:00–10:30 Petra Ludvikova – Palác Akropolis, Csehország
10:40–11:10 Matjaz Mancek – Kino Šiška, Szlovénia
11:30–12:10 Linczényi Márk – Kolin
12:30–13:10 Jeges Zsolt – Babé Sila
13:30–14:00 Dirk De Clippeleir - Ancienne Belgique, Belgium


Részletes program

Június 22. – csütörtök

Az első napon az európai zenei exporttal foglalkozó nemzeti szervezetek mutatják be, hogyan és milyen rendszerben juthat ki egy lokális produkció a nemzetközi zenei piacra, illetve hogy milyen stratégiájuk van a hazai zenekarok segítésére Európában.

10.00 – 10.30 – A Cseh Tamás Programról – Boross Zoltán
Minden fontos adat és tény a Cseh Tamás Programról. Az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője beszél a magyar könnyűzene programjáról.

10.30 - 11.15 Náray Márton
A cseh zenei exportiroda vezetője jól ismeri a magyar piacot is, sőt a hazai zeneiparban is fontos szerepet töltött és tölt be. Ennek is köszönhető, hogy a cseh zene exportja mellett szinergiákat keres a régió országai között, szervezője a Nouvelle Prague showcase fesztiválnak és konferenciának. Bemutatja a cseh zenei exportiroda megoldásait, működését, pályázati rendszerét, és a cseh zenei piac erősségeit és kihívásait.

11.30 - 12.15 Ruud Berends – Hollandia
A holland zenei export kulcsfigurája, a Eurosonic showcase fesztivál és konferencia szervezője. Az Eurosonic mentén kialakult holland zenei exportot koordináló kerekasztal, a Dutch Impact tagja, amelyben részt vesz a holland szerzői jogi egyesület, valamint a holland kultúra finnaszírozásával foglalkozó állami alapítvány, a Performing Arts Fund is. Szó lesz a hazai zenészek számára is rendkívül fontos holland piac megnyitásáról és a holland zenei piac szerkezetéről.

12.35 - 13.15 Virgo Sillamaa – Music Estonia, Észtország
Az észt popzene diplomatája egyúttal a kelet-európai régió legfontosabb showcase fesztiváljának, a Tallinn Music Weeknek a szervezésében is részt vesz. Az észt zenei export ugyanolyan robbanásszerűen fejlődik, ahogy maga Észtország is. Ismerős problémákra hallhatunk megoldásokat: hogyan lehet egy kis nemzeti piacról eljutni a nemzetközi sikerekig.

13.30 – 14.15 Tomek Nowakowski - Lengyelország
A poznani TBA Music ügynökség vezetője, akinek a lengyel popzenét külföldön terjesztő Don’t Panic! program résztvevőjeként ügynökségi és zenei export oldalról is vannak tapasztalatai. Mindent megtudhatunk arról, hogyan használhatja ki legjobban egy zenekar az adott nemzet zenei exportjának lehetőségeit, hogyan lehet win-win szituációt kialakítani a zenekar és az exportiroda között.


Június 23. – péntek

Hogyan juthatsz el a zenekaroddal a külföldi klubokba? Európa fontos klubjaiból mutatnak esettanulmányt a szervezők arról, hogyan terveznek meg egy évet, miért építenek be egy-egy külföldi zenekart a programjukba. A régió legjobb koncerthelyeitől Európa legnevesebb klubjaiig.

10.00-10.30 Petra Ludvikova – Palác Akropolis - Csehország
Prága legfontosabb klubjának nemzetközi szervezője mutatja meg, hogy választanak zenekarokat az európai piacról.

10.40-11.10 Matjaz Mancek – Szlovénia, Kino Siska
Dél felé indulva Magyarországról ideális első állomás a zenekaroknak Ljubjana, és annak exkluzív klubja, a Kino Siska. Matjaz Mancek a szlovén klubokról beszél, és arról, mi alapján választanak ki zenekarokat a kínálatból.

11.30 – 12.10 – Linczényi Márk – Kolin
Az ország legfoglalkoztatottabb reklámzene íróinak egyike zenekarával a Kolinnal mindig fontosnak tartotta, hogy jelen legyen az európai országokban. Az idei Great Escape showcase fesztiválra első és egyedüli magyar zenekarként kaptak meghívást, és lehetőséget a brit piacon a bemutatkozásra, A több európai turnén is bemutatkozó Kolin vezetője az iparági kommunikációról és a kapcsolatépítés tapasztalatairól beszél a zenekar szemszögéből.

12.30 – 13.10 Babé Sila – Jeges Zsolt, MamaZone Records
Barbara Stahl vagyis Babé Sila még csak két éve indult itthon, de szinte egyidőben az starttal a külföldi zenei piacokat is megcélozta. Jeges Zsolt, a MamaZone Records vezetője beszél showcase fesztiválokról, a német piacról, és a névváltoztatásról, ami szintén a külföldi imsertség elérésének érdekében történt.

13.30 – 14.00 Dirk De Clippeleir - Ancienne Belgique, Belgium
Nemcsak Brüsszel, hanem Európa egyik legfontosabb klubja, ahol stadionkoncertjei előtt a Muse is fellép, ha Európába indul koncertkörútra. De a nagypályás kluboknál is van lehetőség arra, hogy bemutatkozzanak új és izgalmas zenekarok. Európa legpatinásabb és leghíresebb klubjának szervezője azt is elmondja, hogyan frissítik a progamjukat új fellépőkkel.

HELYSZÍNEK